Nationellt prov i kurs 1
Provet i svenska 1 och svenska som andraspråk 1 är obligatoriskt på samtliga yrkesprogram och valfritt på studieförberedande program. Rektorn avgör om skolan ska använda ett frivilligt prov eller inte. I de fall rektorn beslutar att ett prov ska användas gäller det beslutet alla elever som läser den kursen på skolenheten. För mer information se Skolverkets webbsida om provdatum i gymnasieskolan.
Provet består av tre delprov som prövar muntlig framställning, läsförståelse och skriftlig framställning. I gymnasieskolan genomförs delproven i läsförståelse och skriftlig framställning på bestämda provdagar. Det muntliga delprovet görs under en viss tidsperiod. Inom den kommunala vuxenutbildningen på gymnasial nivå kan proven genomföras löpande under året.
Ett särskilt nationellt prov i kurs 1 för kommunal vuxenutbildning ges ut i september varje år, medan de ordinarie prov som används i gymnasieskolan kommer ut varje höst- och vårtermin. Den kommunala vuxenutbildningen kan använda dels de prov som tas fram för gymnasieskolan, dels det prov som konstrueras för den kommunala vuxenutbildningen. Läs mer om nationella prov i komvux på gymnasial nivå på Skolverkets webbplats.
Läs mer om provets upplägg och bedömning i kurs 1
Läs mer om kopplingen mellan ämnesplanerna och provet i kurs 1

Aktuellt
Provdatum för hösten 2023
- Delprov A genomförs före delprov B och delprov C. Materialet skickas till skolorna vecka 43. Information om när övrigt provmaterial skickas ut finns i häftet Lärarinformation.
- Måndag den 4 december 2023 kl. 09.00 (delprov B).
- Fredag den 8 december 2023 kl. 09.00 (delprov C).
Från och med höstprovet 2023 sker en förändring i genomförandet av provet. För delprov B och delprov C är texthäftet numera uppdelat i två delar, där de första texterna är underlag för delprov B och de resterande texterna är underlag för delprov C. Detta medför att delprov C förbereds på ett nytt sätt, genom en förberedelselektion, eftersom eleverna precis som tidigare behöver få möta texterna innan skrivtillfället. På förberedelselektionen kommer eleverna att gemensamt lyssna på texterna som hör till delprov C, samtidigt som de läser dem. Det finns flera skäl till att eleverna vid detta tillfälle lyssnar på texterna. För att lektionen ska vara genomförbar behöver alla elever vara färdiga med respektive text samtidigt för att sedan kunna diskutera utifrån givna frågor. Ett annat skäl har med provets träffsäkerhet att göra, då det tydliggör delprovens olika fokus. Läsförståelse prövas som tidigare främst i delprov B, medan delprov C är avsett att i första hand pröva skrivförmåga, samt elevens förmåga att integrera relevant information från en källtext i sin egen text.
Den nya bedömningsmodellen
Från och med provet som ges i november 2023 införs en ny modell för provbetyg i de nationella proven i svenska 1 och svenska som andraspråk 1. Den nya modellen har tagits fram som en följd av Skolverkets systemramverk för nationella prov och digitaliseringen av de nationella proven. Läs mer om den nya modellen i dokumentet nedan:
Kopieringsunderlag till provet ht 2023/vt 2024
Ur häftet Lärarinformation:
- Kopieringsunderlag 1: Beskrivning av delprov B (pdf)
- Kopieringsunderlag 2: Beskrivning av delprov C (pdf)
- Kopieringsunderlag 3a: Bedömningsmatris delprov C – elevversion Svenska 1 (pdf)
- Kopieringsunderlag 3b: Bedömningsmatris delprov C – elevversion Svenska som andraspråk 1 (pdf)
- Kopieringsunderlag 4: Exempel på elevlösning (pdf)
- Kopieringsunderlag 5: Diskussion och analys av elevlösning (pdf)
Kopieringsunderlag 4 och 5 finns dessutom som ljudfiler:
Ur häftet Bedömningsanvisningar A:
- Kopieringsunderlag 1 & 2: Bedömningsmatriser till delprov A (pdf)
- Kopieringsunderlag 3: Noteringsunderlag för delprov A (pdf)
Ur häftet Bedömningsanvisningar B&C:
- Kopieringsunderlag 2a+2b: Bedömningsmatriser till delprov C, svenska (pdf)
- Kopieringsunderlag 3a+3b: Bedömningsmatriser till delprov C, svenska som andraspråk (pdf)
- Kopieringsunderlag 4: Formulär för sammanställning av elevresultat (pdf)
Kopieringsunderlag till septemberprovet 2023 och tidigare prov för kommunal vuxenutbildning
- Kopieringsunderlag 1: Beskrivning av delprov B (pdf)
- Kopieringsunderlag 2: Beskrivning av delprov C (pdf)
- Kopieringsunderlag 3: Bedömningsmatris delprov C – elevversion Svenska 1 (pdf)
- Kopieringsunderlag 3: Bedömningsmatris delprov C – elevversion Svenska som andraspråk 1 (pdf)
- Kopieringsunderlag 4: Exempel på elevlösning (pdf)
- Kopieringsunderlag 5: Diskussion och analys av elevlösning (pdf)
Kopieringsunderlag 4 och 5 finns dessutom som ljudfiler:
Övriga kopieringsunderlag
Följande dokument kan fyllas i digitalt – men spara ner dem till datorn innan du börjar skriva i dem, annars finns risk att texten inte sparas.
Exempel på provmaterial i kurs 1
Av upphovsrättsliga skäl kan provgruppen inte lägga ut tidigare prov på dessa webbsidor. Däremot visas exempel på texter, provuppgifter och bedömningsunderlag.
Anpassa nationella prov
För elever med funktionsnedsättning kan genomförandet behöva anpassas på olika sätt. Vilken anpassning som är tillåten varierar för de olika nationella proven.
Information om vad som gäller för proven i svenska och svenska som andraspråk finns på sidan Anpassning av nationella prov.
Kontaktpersoner
Frågor om läsförståelseprovet
Kontakta provkonstruktörerna Negin.Shahsavar@nordiska.uu.se, Sepand.Doroudian@nordiska.uu.se eller Sara.Lindahl@nordiska.uu.se.
Frågor om de muntliga och skriftliga delarna
Kontakta provkonstruktörerna Sofia.Lowenhielm@nordiska.uu.se, Per‑Erik.Eriksson@nordiska.uu.se eller Asa.Leijon@nordiska.uu.se.
Kommande utprövningar
Lärare som vill delta i utprövningar av provuppgifter med sina elever kan kontakta Alice.Morelius@nordiska.uu.se.